депресия-психологични аспекти

 

Дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна? Начинът, по който отговаряте на този въпрос, би могъл да повлияе риска за депресия във вашия случай. Известни личностни характеристики могат да ви направят по- податливи на депресия. Възможно е да сте по- предразположени към заболяване от депресия, ако:

  • Се подценявате;
  • Сте прекалено самокритични;
  • Обикновено сте песимистично настроени;
  • Лесно се поддвате на стрес.

Оптимисти и песимисти

През последните 25 г. Проучванията са показали, че песимистично настроените хора се разболяват от депресия по- лесно от песимистите. Песимистите също така са в по- лошо здравословно състояние, по- често използват системата на здравеопазването и могат да умрат по- рано от оптимистите.

Заучена безпомощност

Когато хората изпаднат в трудна ситуация, могат да сметнат, че усилията им да контролират, променят, предсказват и избягват ситуацията няма да помогнат, независимо от старанието им. В резултат на това те се отказват и се предат. Тази „ заучена безпомощност“ може да се развие в обичайна реакция към други страни на живота, включително работата, семейните отношения и здравословните проблеми. Специалистите смятат, че заучената безпомощност прави индивида по- податлив на депресия.