Какво представлява паническа атака и какви са симптомите?

0
24
паник атака

Какво представлява паническа атака?

Паническата атака е внезапно и интензивно чувство на ужас, страх или опасения, без наличието на действителна опасност. Симптомите на атака на паника обикновено се случват внезапно, достигат връх в рамките на 10 минути и след това се понижават.

Въпреки това, някои атаки могат да продължат по-дълго или да се появят последователно, което затруднява определянето на момента, когато една атака завърши и друга започна.

Три вида панически атаки

Атаките на паника се класифицират в три основни типа:

Спонтанните или необяснени атаки на паника се появяват без предупреждение или „извън синьото“. Не са свързани със ситуацията никакви ситуационни или екологични задействания.

Тези видове пристъпи на паника могат да възникнат дори и при сън.
Ситуацията, свързана с паниката, се случва при действително или очаквано излагане на определени ситуации. Тези ситуации стават забележки или задействания за епизод на паника.

Например, човек, който се опасява от затворени пространства, изпитва атака на паника при влизане или мислене за влизане в асансьор.

Ситуационните предразположения към панически атаки не винаги се появяват непосредствено след излагане на страховита ситуация или настроение, но индивидът е по-вероятно да преживее атака в такива ситуации.

Например, човек, който има страх от социални ситуации, но който не изпитва панически епизод във всяка социална ситуация или който преживява забавено нападение, след като е бил в социална среда за продължителен период от време.
Критерии за DSM-IV-TR

Според DSM-IV-TR паническата атака се характеризира с четири или повече от следните симптоми:

Сърцебиене, сърцебиене или ускорена сърдечна честота
изпотяване

Треперене или треперене

Усещане за недостиг на въздух или задушаване

Усещане за задушаване

Гръдна болка или дискомфорт

Гадене или коремен дистрес

Чувство на замайване, нестабилност, замаяност или слабост

Чувства на нереалност (дереализация) или отделяне от себе си (деперсонализация)

Страх от загуба на контрол или луд

Страх от умиране

Чувство на изтръпване или изтръпване (парестезии)

Студени тръпки или горещи вълни

Наличието на по-малко от четири от горепосочените симптоми може да се счита за паника с атака с ограничен симптом.

Има ли атака на паника паническо разстройство?

Важно е да се отбележи, че много хора могат да изнесат паническа атака веднъж или дори няколко пъти през живота си. За да се направи диагноза на паническо разстройство, трябва да се появят повтарящи се атаки на паника, които не са причинени от ефектите на наркотици, алкохол или друго медицинско или психологическо състояние.

Възможно е да има няколко изолирани паническо нападение без хроничен рецидив. Но тъй като симптомите, подобни на паниката, могат да имитират много други медицински и психологични нарушения, е важно да прегледате симптомите си пред Вашия лекар.

Content Protection by DMCA.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here