Паническо разстройство

Как влияе паническото разстройство на тялото?паник атаки

Паническото разстройство може да присъства самостоятелно или да бъде част от фобийно състояние като агорафобия, генерализирана тревожност, специфични фобии, натрапчивости (обсесивно – компулсивно разстройство).

Паническите атаки са телесни, афективни и когнитивни / познавателни / симптоми. Например. Когато болният страхуващ  се от отворени пространства и има паник атаки е възможно да мисли, че някое животно може да го нападне. Появата на тези епизоди обикновено е внезапна и неочаквана. Мозъчната база, която ги причинява, е бадемовидното тяло, разположено дълбоко в древните мозъчни структури и неговият еволюционно адаптивен механизъм на БОРБА или БЯГСТВО. При паник атаката тялото се насища със стресови хормони и мозъчната биохимия също се променя. Тялото  се напряга и готово мигновено да реагира. Болният изпитва субективното преживяване на ужас, световътеж, дереализация и дисоциация от реалността, които водят до страх от полудяване и от обратната връзка на хората. Появявят се психосоматични симптоми.  Този, който е преживял ужаса от паническото разтройство знае, че борейки се със симптомите ситуацията се влошава още повече.
Паник атаките траят около десет минути. Паническите атаки се случват, когато се сблъскваме с трудна или тревожна ситуация.

Страдащите от паническо разтройство хора се делят на два вида- тези, които имат опит с болестта и такива, които скоро са се разболели. Дълго страдащите хора се справят по- лесно с болестта и дори много често не показват ужаса, който изживяват. Наскоро разболелите се често викат спешна помощ, тъй като не могат да контролират симптомите си.

Какво причинява паническите атаки? 

• Има генетични фактори, които предопределят паническото разстройство. Също така то се слува при хора, които са имали прекалено загрижени родители или при хора с невротичен характер и симптоматика.
• Други психични заболявания най- вече генерализарано тревожно разстройство.
• Паник атаките често са свързани с фобиите.

• Ако човек избягва ситуациите свързани с паническите атаки това задълбочава проблема тъй като се натрупва в съзнанието мисълта за повтаряне на случващото се при паническо разстройство състояние.
• Липса на социални умения и умения да се справят в житейски ситуации.
• Учестеното дишане може да предизвика паник атаки.

Агорафобия

Паническите атаки често са свързани с агорофобия. Агорофобията е страх от открити пространства и много често терапевта провежда терапията  в дома на болния.
Човек трябва да приема трудностите като предизвикателство и да не се страхува от тях. Каквото и да се случи то е проекция на нашето подсъзнание и ние притежаваме ресурсите да се справим с него. Ще станем по- силни и трябва да помним, че „ монетата е с две страни „ . Нищо не е напълно отрицателно или напълно положително. Важното е да следваме собствените си инстинкти и потребности и да бъдем щастливи. Паническото разстройство ни изправя пред собствените ни страхове и ни предизвиква да се справим  с тях. Може  да се каже, че то е богословия,  защото е симптом  на нещо, което ще ни накара да израстнем духовно.
Практическа методология за справяне

Когнитивна психотерапия при паническо разстройство

При паник атаките имаме следния порочен психосоматичен кръг: 

Поява на симтоми-  замайване, деперсонализация, силен страх, изпотяване и прочие. Болният се бори с преживяванията и това засилва симтомите си. Нужно е да се излезе от порочния кръг, защото това влошава нещата.
Има различни техники за дишане, които могат да помогнат и прилагането им успокоява.
Има и други, не по-малко действени и ефективни дихателни похвати, но те се практикуват в присъствието на психотерапевт.
Автогенен тренинг е средство за релаксация, което сваля напрежението и успокоява ума. Сесиите са дванадесет, но  пациентите получават подобрение от 3-4-та процедура.
Важно е да оценяваме събитията като просто случващи се, без да им придаваме положителен или отрицатален знак. Просто трябва да наблюдаваме случващото се отсрани и да не се чувстваме емоционално свързани с него. За това ще помогне медитацията.
4) Когнитивна работа

– Работа с вътрешния диалог – 

Когато насочване вниманието навътре в себе си виждаме как в съзнанието  ни възникват мисли. Човешката психиката се състои от три нива: съзнание, характер  и подсъзнание. Взаимодействието на психиката с околната среда предизвиква познавателни схеми наречени автоматични мисли. Обикновено това са негативни мисли, които са остарели, но от опита на  други хора и нашето ограничено мислене ние ги приемаме за истина. Те ни  пречат да приемаме позитивно случващото и това налага посещение при психотерапевт.
Това, което той може да направи е следното:

  • Може да улови автоматичните мисли и те да бъдат преработени в положителни.
  • Пациента да прояви здрав разум и адекватна връзка с реалността. Коментирайки я болният разбира, че страховете му са неоснователни.
  • те„ Сприятеляване с болестта ‘‘. Това означава да не се страхува от самия страх.

Да се страхуваме от страха означава да не приемаме уплашеното дете в нас, което търси вниманието ми и има необходимост да бъде успокоено. Спокойното приемане на нещата и нагласата към вътрешна хармония ще направи справянето с проблема по лесно.
Страхът от телесните симптоми ги предизвиква и това е важно да се знае. Убеждението, че сърцето бие по- силно по време на паническа атака предизвиква още по голям страх, в същност то бие много по бавно и е здраво.
Страхът от загубата на контрол и мнението на хора е друг фактор свързан с болестта, който трябва да се преодолее. Живейте за себе си и оставете хората да говорят за нещата, които ги вълнуват. Разкажете на приятели и колеги за паническите атаки и ще видите, че ще получите подкрепа и разбиране. Болестта е част от вас и ако  се приеме и обикнете такива каквито сте сковаващия ви страх ще се превърне в мотивираща тревожност. Запомнете, че всички известни хора са превърнали  недостатъците си в предимство. Направете го и вие. Всички уважават такива  хора.

Страхът от полудяване до някъде се препокрива страха от мнението на другите. Вие имате право да изразявате себе си такъв какъвто сте. „Полудяването „ няма нищо  общо с паническите атаки. Дори и да имате някакви странности знайте, че само интелигентните и  талантливи  хора излизат до известна степен извън типичното поведение.

Страхът от деперсонализация е свързан с това, че човек  се вижда сякаш от страни или отгоре. Начина и за преодоляване й е свързан с преодоляването на паническите атаки изобщо-  приятелско отношение към сиптомите.
– – Страх от смъртта –

Можем да направим следната аналогия: представете си човек, който виси хванат за един от клоните на дърво. Той си мисли, че ще падне, изпада в паника, всичко за него е свършено. А сега си представете друг човек, който наблюдава ситуацията от страни- краката на висящия са на няколко сантиметра от земята.

– Страх от загубата на логическо разсъждение по време на П.А. –

Страхът от загубата  на логическо мислене се оказва необходимост при паническите атаки. Мисловните предъвкания са обсесивни по своята същност, но трябва да помните, че освен когнитивни процеси при човека се намесва интуицията, която в крайна сметка стои над всичко.

Страх, че никои не знае какво става с мен и не ме разбира-

По принцип това е вярно, но не непременно необходимо. Могат да ви разберат тези, които са преживели панически атаки, включително психотерапевти, които преживели паническо разстройство.

Методът, който аз прилагам към паническите атаки е автогенния тренинг. Това е метод за релаксация, основан на внушението и заимстван от хипнозата. Въпреки заимстването автогенния тренинг не е хипноза. Желателно  е човек да заспи по време на тренинга, но  не е задължително.

Важно!  Няма как да заспите и да не се събудите.

Просто ще се чувствате сънливи след като се събудите и ще трябва да раздвижите тялото си, за да се разсъните. Света за вас ще бъде по- хубав, ще си починете, се подобри вашето самочувствие и най- важно- ще се справите с паническото разстройство.

 

 

Социален психолог : Нели Пенчева

Назад към: Психолог Стара Загора

Content Protection by DMCA.com